Peder Balke i Bodø/Claude Monet i Norge

Peder Balke i Bodø og Paris

Av Jan Dagfinn Monssen

Den norske landskapsmaleren Peder Balke (1804 - 87) er særlig kjent for sin maleriske skildring av Nord-Norge. Hans malerier fra Nordkapp, Vardø, Stetind i Nordland m.v. henger i Nasjonalgalleriet og mange andre sentrale kunstmuseer.

I 1832 gjorde Balke en reise med båt langs kysten fra Trondheim til Vardø og tilbake. Denne reisen ble en så sterk opplevelse for Balke at den satte varige spor i hans kunst.


Det er praktisk talt bare hans bilder fra Nord-Norge som i dag er høyt verdsatt og som danner grunnlaget for hans renommé som en av våre største landskapsmalere. På reisen nordover opplevde han De syv Søstre, Torghatten, Nordkapp, midnattsol og reinsdyr.På returen oppholdt skipet seg 10 dager i Bodø og Balke karakteriserer oppholdet som "behageligt". De ble godt mottatt av kjøpmann Jakheln, prokurator Kock og prost Gaarder og bevertet med vin og kaker. Amtmann Trampe inviterte på middag hvor "det gikk muntert og varmt til." Peder Balke var selv avholdsmann. Hans reisefeller kom imidlertid i en opprømt stemning etter "et Mandefall af 27 Flasker Viin, fordelte paa 10 Personer."


Under sitt opphold i Bodø malte Balke en liten skisse som viser hvordan Bodø så ut sett fra det som i dag utgjør Nordstrandvegen i Rønvika. Synsretningen er mot Sandhornet og Fugløya.


Peder Balke var en foretaksom mann. I 1847 dro han til Paris og søkte kontakt med den franske kongen Louis Philippe for å selge malerier. Balke visste at Louis Philippe etter den franske revolusjon i 1793 måtte flykte fra Frankrike for å beholde sitt hode, og hadde reist inkognito langs norskekysten til Nordkapp. Balke håpet at kongen ville friske opp sine ungdomsopplevelser på reisen i Norge gjennom bildene han ville selge.


Det lyktes Balke å få foretrede hos kongen og det viste seg at Louis Philippe fremdeles kunne litt norsk, men samtalen foregikk i hovedsak på tysk. Kongen kjøpte 33 skisser hos Balke og bestilte større bilder av en del av dem. Imidlertid brøt det ut revolusjon i Frankrike i februar 1848 og Louis Philippe ble styrtet og måtte rømme til England. Han kunne derfor ikke gjennomføre kjøpet av de store maleriene.


De 33 små bildene som kongen kjøpte, ble liggende lagret inntil de ble restaurert og 26 av dem hengt opp i Musée du Louvre i 2001. Her kan man i tillegg til bildet fra Bodø se De syv Søstre, Torghatten, Rødøy, Tilthornet i Steigen, Steigen kirke, Nordkapp m.v.Frits Thaulow


Frits Thaulow (1847 - 1906) er en av de få norske kunstmalere som er internasjonalt kjent. Han bodde i mange år i Frankrike og Paris og hadde en stor kontaktflate blant kunstnere.  Auguste Rodin var blant hans mange venner. Thaulow er mest kjent for sin fremstilling av stille elver med hus eller en fabrikkbygning ved bredden. Han er også kjent for sine norske vintermotiv som han malte utendørs. Med hans sans for raffinerte fargenyanser og lekre valører ble selve snøflaten hovedmotivet i bildene. "Fest for øyet, musikk i linjer og farger, er hva jeg har villet i min kunst," sa Thaulow.


I Musée d'Orsay henger et av Thaulows vintermotiv fra 1886. Dette bildet var utstilt på Salongen i Paris og innkjøpt av den franske stat.
Det henger også et portrett av Frits Thaulow med familie i Musée d'Orsay. Bildet er malt av en kjent fransk maler. Også dette forteller noe om Thaulows posisjon i Frankrike.
Auguste Rodin har sitt eget museum i Paris. Her henger to malerier av Thaulow. De to vennene utvekslet gaver og Thaulow fikk skulpturer hos Rodin. Det ene motivet er et elvelandskap fra Norge. Den andre et fransk landsbymotiv.

Claude Monet og Norge


Claude Monet (1840 - 1926) er mest kjent for sine malerier med blomster og vann, men han hadde også en stor produksjon av vintermotiver i sine yngre år. I 1890 årene tok han opp igjen vinterlandskapet som motiv og han reiste til Norge for å finne skikkelig snø og vinter.


Det var flere grunner til at Monet var interessert i Norge. Han vokste opp i Le Havre i Normandie og følte seg som en etterkommer av de skandinaviske vikingene som erobret Normandie på 800-tallet.


Hans stedatter, Blanche Hochedé-Monet, har fortalt at Monet anla skjegg og frisyre for å ligne en norsk viking.


En praktisk årsak til at Monet i 1895 dro til Norge, var at hans stesønn, Jacques Hochedé, oppholdt seg i Norge for å lære norsk og pleie sine forbindelser innenfor trelastbransjen.


Den 1.februar 1895 kom Claude Monet til Oslo og ble tatt med til pensjonatet hvor Jacques bodde. Umiddelbart etter ankomsten tok han turer i området omkring Oslo på jakt etter motiver. Etter 14 dager tok han inn på Bjørnegaard Pensjonat i Sandvika i Bærum. Herfra arbeidet han fram til 26.mars da han dro tilbake til Oslo for å reise hjem til Frankrike. Den 1.april 1895, etter nøyaktig 2 måneders opphold i Norge, reiste Monet med tog til Paris. Han hadde da med seg 28 malerier og 30 tegninger.
Claude Monets norske bilder finner vi i Musée Marmottan Monet. Her henger De røde hus på Bjørnegaard og av og til andre motiv fra Bærum. Musée d'Orsay har et bilde av Kolsåstoppen som av og til henger framme. Kolsåstoppen er et landemerke i Bærum og Monet malte dette motivet 13 ganger. Flere av Monets norske motiver er i privat eie og han hadde selv et av bildene av Kolsåstoppen hengende hjemme i Giverny.

Bodø 1835 (Litografi av Wergmann - håndkolorert)

Bodø 1832 (Anskaffet av kong Louis Philippe den 30. april 1847)

Peder Balke i Musée du Louvre

En vinterdag i Norge

Musée Rodin

Fabrikk ved Akerselven

De røde hus på Bjørnegaard

Kolsåstoppen

Sandvika bru