Odd Helmersen

Odd Helmersen

Av Jan Dagfinn Monssen

Odd Helmersen ble født den 28.desember 1922 i Svolvær og døde 9.november 2012. Han fikk sin utdannelse ved den svenske maler Åke Corshammers malerskole, Bjarne Engebrets malerskole, Oslo og Croquisavdelingen ved Kunstakademiet i Oslo. Det var Aksel Revold som oppmuntret Helmersen til å skaffe seg utdannelse som kunstmaler og Revolds maleri har påvirket Helmersens formspråk.


Helmersens billedkunst er preget av oppveksten i fjæresteinene i Svolvær sentrum med fiskere, fiskebåter og Lofotnaturen. Med alderen ble det mer koloristisk kraft i bildene. Det kom også  noe abstrakt over de fargeglade havnemotivene; noe som gir bildene et kubistisk uttrykk.
I 1996 fikk Odd Helmersen et av sine store fiskeværsmotiv antatt på Statens Høstutstilling. I 1997 arrangerte SKINN en jubileumsutstilling i anledning hans 75 årsdag med både maleri og akvarell. Hans utstillinger i Svolvær, Sortland og Bodø var populære blant folk.Dagfinn Bakke, journalist, avistegner, kunstner og kulturperson fra Svolvær, beskrev Odd Helmersen slik i et minneord:


"Da jeg kom til Svolvær og ble avistegner i Lofotposten i 1956, var Odd Helmersen det store kunstnernavnet, og denne posisjonen beholdt han i hjembyen helt til sin død.


– Hvordan vil du beskrive ham som kunstner?


– Han var i sitt ess da han sto på kaia og skildret miljøet under lofotfisket. Greiing av garn, sløying, sjarken og det gul/røde oljehyret gikk ham ikke forbi. Han eksperimenterte en del, men var stort sett tro mot det figurative, samt at han var en fin kolorist som var flink til å bruke fargene mot hverandre, sier Dagfinn Bakke."


I Svolvær kunstforening kuraterte Yngve Henriksen minneutstillingen i 2013. I tillegg til dekorative arbeider hos Fylkesmannen i Nordland, har han bl a utsmykket to hurtigruter.